Slik velger du varmepumpe montør

Slik velger du varmepumpe montor1
SONY DSC

Skal du få utnyttet potensialet i varmepumpen må den monteres riktig.

 

Derfor skal du være nøye med å velge riktig montør.

 

Komplisert montering

Å montere en luft til luft varmepumpe krever kunnskap. Den må plasseres på riktig sted, både inne- og utedelen. Feil plassering kan bety irriterende støy og vibrasjoner. I tillegg er det viktig at luftstrømmen legges slik at varmen spres best mulig i boligen.

 

Gass

Anlegget skal fylles med gass, og det må gjøres grundig. Både riktig påfylling, trykktesting og søk etter lekasjer er avgjørende for optimalt funksjon . Oppstår det feil vil anleggets varmefaktor svekkes, og det betyr høyere strømregning.

 

Hvor finner du riktig montør?

En rask og trygg måte er å kontakte en offisiell representant for merket du har kjøpt. Denne kan anbefale en seriøs montør i nærheten av der du bor. Velger du montør på en annen måte bør du forsikre deg om at montøren er ”Novap-godkjent”, dvs godkjent av Norsk Varmepumpeforening (Novap).

 

Undersøk montørens ventetid

Monteringen er sesongbetont og på høsten/tidlig vinter kan det være vanskelig å få tak i en montør på kort tid.

 

F-gass-sertifikat

Fra 1. sept 2013 skal alle varmepumpe-montører inneha et F-gass sertifikat. Dette blir et krav fra myndighetene . Mange seriøse montør bedrifter har allerede sertifisert sine montører.
Referanser?

 

Spør om referanser

En seriøs montør kan skryte av en lang liste med fornøyde kunder, med kontaktinformasjon. Har montøren ikke referanser bør du være forsiktig, det kan være en grunn til det. Ta deg tid til å ringe ett par referanser, det kan lønne seg!
En seriøs montør vil ta en befaring hos deg tidlig i prosessen. Bruk denne anledningen til å vurdere om montøren fremstår som seriøs og kompetent.

 

Pris?

Etter befaringen gir montøren deg et pristilbud. Billig eller dyrt? Hva er riktig pris for en standard montering av en luft til luft varmepumpe? I følge Forbrukerrådet  er gjennomsnittlig pris på en standard montering ca kr 5.000,-.

 

Hva innebærer en standard montering?

En standard montering inkluderer montering av ute- og innedel samt nødvendige komponenter som veggbraketter og vibrasjonsdempere. Det er ulik praksis blant montørene om dreneringsslangen ned til bakkenivå er en del av standard pakken.

Strømkabel og kobberrør
De isolerte kobberrørene som forbinder ute- og innedel er inkludert. Det samme er strømkabel samt plastkanalene som beskytter kobberrørene og strømkabelen.
Når det kommer til kobberrør, strømkabel og kanaler, er det imidlertid en viss uenighet om hvor mange meter som bør inngå i en standard montering. I følge bransjen bør en lengde på cirka 4 meter være inkludert i en standard montering.

 

Kjøpe varmepumpe av montøren?

Det er mange fordeler med å kjøpe varmepumpen direkte fra montøren. Montøren har høy kompetanse og kunnskap om varmepumpen han selger. Du reduserer også risikoen for reklamasjoner og konflikter samt uklarheter i forbindelse med garantispørsmål. Men, montøren må vøre konkurransedyktig på pris. Du må derfor be om et pristilbud hvor prisen for pumpen og monteringen er oppgitt separert. Da er det lettere å sammenligne pris og gjøre et godt kjøp.

 

Kontrakt?

Ta deg tid til å inngå en skriftlig kontrakt med montøren. Det reduserer risikoen for unødvendige diskusjoner og ansvarsforhold i ettertid. Her finner du og Forbrukerrådets kontrakt for håndverkstjenester .


Les også:

Trenger du byggemelding?

Viktige spørsmål og svar

Varmepumpe på hytta?

 

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar