Ikke slå av varmepumpen på kalde dager

Ikke sla av varmepumpenbilde11

Hvorfor skal du ikke slå av en varmepumpe?

Når gradestokken synker under minus 16 grader blir belastningen på varmepumpen stor. Spesielt luft-luft typen arbeider hardt for å trekke varme ut av den kalde luften. Spørsmålet mange stiller seg er om denne store belastningen er skadelig for varmepumpen og om man derfor skal slå den av?

Du kan få problemer med å starte opp en pumpe som har vært ute av drift i ekstrem kulde og det fortsatt er kaldt når du skal starte opp. Dette vil variere avhengig av modell og produsent, men det generelle rådet fra bransjen er å unngå å slå av varmepumpen når det er veldig kaldt ute. Det er viktig å holde olje og utedelens komponenter varme og i drift.

Luft-luft

Problemet med overbelastning i sterk kulde gjelder først og fremst luft-luft pumpene som henter varme fra den kalde luften ute. Kald luft fører til at pumpen jobber tungt og blir kraftig belastet.

Luft-vann og vann-vann

Vann-vann varmepumpene henter varmen fra grunnen, berg eller sjø. Dette er varmekilder som har en stabil temperatur under alle årstider og oppnår ikke lave temperaturer på vinteren. Både luft-vann og vann-vann har som regel systemer som i tillegg kobler inn tilleggsvarme når behovet blir stort på kalde dager.

Hva bør du gjøre, slå av eller ikke?

Rådet fra bransjen er splittet. En del produsenter anbefaler å stille ned varmen til rundt 17 grader slik at pumpen ikke belastes. Da blir du nødt til å koble inn tilleggsvarme som vedfyr eller panelovner. Stiller du varmepumpen på f.eks 18-19 grader og den elektriske ovnen på 22-23 har du en god løsning.

Andre produsenter anbefaler å ikke slå ned temperaturen og la varmepumpen jobbe for fullt. Men, er det tilstrekkelig kaldt ute vil du uansett få behov for tilleggsvarme.

Unngå høyt strømforbruk

Skrur du opp til maksimal effekt ved lave utetemperaturer risikerer du at strømforbruket går kraftig i været og med det også kostnadene. Denne økningen må måles opp mot hvor mye ekstra varme du får ut av anlegget. Dette vil variere fra modell til modell. I gjennomsnitt vil en varmepumpe ha best økonomiske virkningsgrad ved temperaturer ned til minus 13 grader.

Bør du investere i en kraftigere pumpe?

En større pumpe koster mer og hvis målet kun er å produsere tilstrekkelig varme på ekstremt kalde dager kan det ha en negativ påvirkning på din fyringsøkonomi. Det er få ekstremt kalde dager i løpet av vinteren og den merkostnaden du får ved å investere i en stor pumpe vil mest sannsynlig overstige kostnaden ved å bruke alternative varmekilder på disse dagene.

Hvilke gjennomsnittstemperatur er det der du bor?

Har du planer om å skifte ut oljefyren?

 

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar