Viktige spørsmål og svar om varmepumper

8 sporsmal og svar om varmepumperbilde1

 

Kan varmepumpen fungere som eneste varmekilde?

Det avhenger av boligen. I en ett plans leilighet med åpne romløsninger vil en luft-til-luft løsning fungere som eneste varmekilde. Har boligen en lukket romstruktur og/eller flere etasjer vil dette i de fleste tilfeller ikke være tilstrekkelig. Det avhenger også av hvor i landet du bor. Bor du i et kaldt område vil èn pumpe i de fleste tilfeller ikke dekke behovet for varme. Du må også vurdere sikkerhetsaspektet. Å basere seg på èn varmekilde kan fort bli et problem med tanke på driftsstans.

 

Må jeg ha service på varmepumpen?

Behovet for service og når den bør utføres avhenger selve pumpen. Hvilken belastning er den utsatt for, hvilken kvalitet har pumpen, hvordan er kvaliteten på monteringen? Produsentene har forskjellige serviceintervaller og det kan lønne seg å klarlegge dette før du velger pumpe. Norsk varmepumpeforening (Novap) anbefaler at service gjennomføres annethvert år.

 

Produserer varmepumpen varme når det er ekstremt kaldt?

Det er stor forskjell på hvor mye varme de ulike pumpene produserer ved 15-20 kuldegrader. De beste produserer ingen problemer med å levere mye varme selv ved 15 minusgrader. En test utført av finske MMT Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi og publisert i det finske teknikkmagasinet Tekniikan Maailma i 2010, viser at de fleste pumpene på markedet klarer å produsere varme helt ned til 20 minusgrader. Men, pumpene henter varmen fra omgivelsene og varmeproduksjonen synker i takt med utetemperaturen.

 

Skal jeg skru av varmepumpen på de kaldeste dagene?

Det er ikke nødvendig, men det anbefales å justere varmen ned til 16 grader når det er veldig kaldt ute. Dette for å ikke overbelaste utedelen. Hyppig overbelastning kan forkorte anleggets levetid. I hvilken grad man skal redusere varmen ved lave ute temperaturer avhenger også av merket. Enkelte anbefaler å ikke skru ned varmen. Sjekk hva som anbefales for din pumpe.

 

Er det arbeidsomt å eie en varmepumpe?

Varmepumper krever liten arbeidsinnsats. Det eneste du trenger å gjøre er å holde ordentlig og ryddig rundt pumpen. Innedelen krever at du rengjør støvfilteret. Hvor ofte du må gjøre dette avhenger av hvor innedelen er plassert samt hvor mye støv som finnes i boligen. Utedelen krever at du fjerner løv og rask fra viftehuset. Avhengig av hvor utedelen er plassert anbefales det at viftehuset blåses rent med trykklyft en gang i blant.

 

Tåler varmepumpen saltholdig luft?

Saltholdig luft er alltid en utfordring for mekaniske apparater. Ved montering nær sjøen bør du kontakte importøren for å klarlegge hvilke modeller som tåler saltholdig luft. Dette varierer fra modell til modell.

 

Vil varmepumpen rense luften?

Pumpene inneholder flere luftfiltre. Enkelte modeller har også kullfiltre og ioniserende elementer, noe som betyr veldig effektiv luftrensing. Stiller du store krav til luftrensning skal du være nøye med å rense og eventuelt skifte filtrene regelmessig. Produsentene anbefaler intervaller for utskifting, men her vil mange forhold spille inn, bruksintensitet og støvsituasjonen. Slike filtre koster ofte mye, sjekk derfor priser og intervaller før du velger.

 

Kan varmepumpen brukes som aircondition/klimaanlegg?

Varmepumpene er basert på den samme teknologien som aircondition og klimaanlegg og vil derfor også kunne kjøle ned luften. De kan i tillegg brukes som luftavfuktere. En stor del av energigevinsten vil gå tapt hvis den brukes den som klimaanlegg og luftavfukter. Pumpen vil allikevel bruke betydelig mindre energi på å kjøle ned boligen enn å varme den opp.

Les også:

Hvor bør luft til luft varmepumpen plasseres?

Varmepumpe på hytta?

Viktige begrep og uttrykk

 

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar