Hvor bør luft til luft varmepumpen plasseres?

Hvor bor varmepumpen plasseresbilde11

Målet er å oppnå en jevn og stabil temperatur i boligen

Plassering av innedel

Plasseringen har stor betydning for varmepumpens effektivitet og ytelse. Målet er å produsere mye varme som fordeles på en effektiv måte i boligen. Riktig valg av plassering er forskjellig fra hus til hus, det gjelder å finne en løsning som er tilpasset din bolig. Plasseringen er noe du bør planlegge før du kjøper varmepumpen.

1.  Plasseringen er best i den del av boligen hvor det er viktigst å ha varme. For de fleste vil dette være stuen. Dette vil også varme opp de andre nærliggende rommene, men i hvilken grad vil boligens ”åpenhet” avgjøre.

2.  Pumpen lager noe støy og kan skape trekk. Den bør derfor plasseres i god avstand fra de stedene i rommet man vanligvis oppholder seg, f.eks i sofa, tv-krok osv.

3.  For å sikre optimal sirkulasjon av luften bør den plasseres høyt på veggen med fritt rom foran. Er det noe som hindrer luftstrømmene i nærheten av pumpen kan dette få store konsekvenser for luftspredningen. Pumpen blåser luften på skrå nedover og tar inn luften som kommer langs taket. Ved for lav plassering vil luften treffe gulvet for tidlig og sirkulasjonen bli ”brutt”. Gulvet vil også kunne tørkes ut.

4.  Er rommet langt og smalt bør den plasseres på en av kortveggene.

5.  Det er absolutt en fordel å montere pumpen på en yttervegg hvor rør, kabler og slanger går rett ut.

6.  Har boligen to eller flere plan bør den plasseres på første plan, om mulig i nærheten av åpen trapp for best varmedistribusjon.

Plassering av utedel

Det lønner seg å starte med å velge plassering innendørs, det er viktigst for å sikre en god effektivitet. Deretter velger du utedelens plassering så nær innedelen som mulig. Blir det problematisk må du vurdere en annen plassering av innedelen, eller benytte lengre rørstrekk mellom innedel og utedel. Blir lengden på rørstrekket over fem meter (som vanligvis er inkludert i standard monteringspakke) vil det påløpe ekstra kostnader. Blir rørstrekket over syv meter vil det kreve etterfylling av kjølemedie, noe som også betyr et tillegg i prisen. Lange rørstrekk vil også kunne gi et betydelig varmetap, spesielt på vinterstid.

Feste på grunnmur

Det optimale er å feste pumpen på grunnmuren. Dette reduserer vibrasjoner og tilhørende støy. Men, problemet mange vil møte er snøen, den liker ikke varmepumpen. Det må være god avstand til snø. Et annet problem er er smeltevann fra utedelen som vil fryse til is under. Feste på grunnmur er derfor kun mulig om muren er høy, eller du har et solid tak over som hinder snøen å legge seg rundt. Vær også oppmerksom på snøras fra taket. Monter et solid tak om det er fare for ras.

Feste på terrasse

Det er som oftest ikke gunstig å montere utedelen på terassen. Smeltevann fra hus og pumpe vil kunne skape problemer. For å unngå oppsamling av vann og is kan du lage ett eller flere store hull i gulvet slik at vannet renner ned. Er terrassen liten vil lufttilførsel kunne bli for dårlig. En varmepumpe krever store mengder luft og det må være åpent og fritt rundt.

Vibrasjonsdempere

Mange ender opp med å montere på uteveggen med vibrasjonsdempere. Bor du i et område med lite snø kan varmepumpen monteres på en markbrakett som står selvstendig på bakken.

Unngå montering like ved soverom. Mange oppfatter lyden fra utedelen som forstyrrende når de skal sove.

Det er mye å ta hensyn til ved valg av plassering. Er du usikker får du god hjelp hos leverandør og/eller montør.

 

Les også:

Varmepumpe på hytta?

Trenger du byggemelding?

Ny Mistubishi varmepumpe

 

SB

You may also like...

Legg igjen en kommentar