Ikke slå av varmepumpen på kalde dager

Ikke slå av varmepumpen på kalde dager

Hvorfor skal du ikke slå av en varmepumpe?

Når gradestokken synker under minus 16 grader blir belastningen på varmepumpen stor. Spesielt luft-luft typen arbeider hardt for å trekke varme ut av den kalde luften. Spørsmålet mange stiller seg er om denne store belastningen er skadelig for varmepumpen og om man derfor skal slå den av?

Du kan få problemer med å starte opp en pumpe som har vært ute av drift i ekstrem kulde og det fortsatt er kaldt når du skal starte opp. Dette vil variere avhengig av modell og produsent, men det generelle rådet fra bransjen er å unngå å slå av varmepumpen når det er veldig kaldt ute. Det er viktig å holde olje og utedelens komponenter varme og i drift.

Luft-luft

Problemet med overbelastning i sterk kulde gjelder først og fremst luft-luft pumpene som henter varme fra den kalde luften ute. Kald luft fører til at pumpen jobber tungt og blir kraftig belastet.

Luft-vann og vann-vann

Vann-vann varmepumpene henter varmen fra grunnen, berg eller sjø. Dette er varmekilder som har en stabil temperatur under alle årstider og oppnår ikke lave temperaturer på vinteren. Både luft-vann og vann-vann har som regel systemer som i tillegg kobler inn tilleggsvarme når behovet blir stort på kalde dager.

Hva bør du gjøre, slå av eller ikke?

Rådet fra bransjen er splittet. En del produsenter anbefaler å stille ned varmen til rundt 17 grader slik at pumpen ikke belastes. Da blir du nødt til å koble inn tilleggsvarme som vedfyr eller panelovner. Stiller du varmepumpen på f.eks 18-19 grader og den elektriske ovnen på 22-23 har du en god løsning.

Andre produsenter anbefaler å ikke slå ned temperaturen og la varmepumpen jobbe for fullt. Men, er det tilstrekkelig kaldt ute vil du uansett få behov for tilleggsvarme.

Unngå høyt strømforbruk

Skrur du opp til maksimal effekt ved lave utetemperaturer risikerer du at strømforbruket går kraftig i været og med det også kostnadene. Denne økningen må måles opp mot hvor mye ekstra varme du får ut av anlegget. Dette vil variere fra modell til modell. I gjennomsnitt vil en varmepumpe ha best økonomiske virkningsgrad ved temperaturer ned til minus 13 grader.

Bør du investere i en kraftigere pumpe?

En større pumpe koster mer og hvis målet kun er å produsere tilstrekkelig varme på ekstremt kalde dager kan det ha en negativ påvirkning på din fyringsøkonomi. Det er få ekstremt kalde dager i løpet av vinteren og den merkostnaden du får ved å investere i en stor pumpe vil mest sannsynlig overstige kostnaden ved å bruke alternative varmekilder på disse dagene.

Hvilke gjennomsnittstemperatur er det der du bor?

Har du planer om å skifte ut oljefyren?

 

SB

You might also like

Varmepumpe 0 Comments

Varmepumpehus er viktig og har en lav pris

Skal du montere en varmepumpe som henter luft utenfra slipper du ikke unna utedelen. Utedelen har en svært viktig funksjon og må du må legge til rette for at den

Varmepumpe 0 Comments

Sjøvarmepumpe – for deg som bor ved sjø eller vann

Sjøvarmepumpe kan være en god oppvarmingsløsning. Forutsetningen er at boligen ligger i nærhet til sjø eller vann. Huset må ikke være plassert helt i vannkanten, det holder med at tomten

Varmepumpe 0 Comments

Jordvarmepumpe – god løsning for deg med stor tomt

Jordvarmepumpen er lik løsningene med berg- og sjøvarme. Varmefaktoren er også den samme og ligger på mellom 3 og 5. Du slipper å bore hull i grunnen, men en installasjon

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!