Bruk varmepumpen som kjøleaggregat på varme sommerdager.

Bruk varmepumpen som kjøleaggregat på varme sommerdager.

De fleste varmepumper, også billige modeller, kan produsere kulde i tillegg til å produsere varme.  Avhengig av hvor mye kjøling du har behov velger du mellom aktiv og passiv kjøling.

Hvordan fungerer varmepumpens kjølefunksjon?

Har du et stort behov for kjøling velger du aktiv kjøling. Dette foregår ved å snu varmekretsløpet. Varmen trekkes ut av varmesystemet og overføres til varmekilden, dvs luft eller grunn.  Kondensatoren fungerer som en fordamper og overfører varmen i rommet til kjølemiddelet. Kjølemiddelet/gassen blir deretter ført til kondensatoren og derfra til varmeveksleren, som avgir varmen den har hentet fra rommene. Aktiv kjøling gir stor effekt men krever mer strøm enn passiv kjøling.

Naturlig avkjøling som krever lite energi

Når romtemperaturene på varme dager ligger over temperaturene i luften ute eller grunnen, kan du bruke varmepumpen til naturlig avkjøling. Denne funksjonen er veldig enkel og krever lite strøm.

Ved passiv kjøling fungerer varmepumpen uten kondensatoren. Varmen transporteres via kjølemediet til varmeveksleren. Temperaturen på væskene blir utjevnet. Passiv kjøling krever lite energi fordi sirkulasjonspumpene har et lavt strømforbruk.

Hva med varmtvannet når pumpen anvendes som kjøleaggregat?

Begge kjølemetodene påvirker ikke muligheten til å tilberede varmtvann.

Er dette sløsing med energi?

I følge leverandørene er strømforbruket ved å anvende varmepumpen som luftkjøler svært lavt. For de eller fleste vil en slik bruk ikke overstige kr 200/år. Pumpene jobber med lav intensitet fordi temperaturforskjellene er små. På sommeren skal pumpen skape en temperaturdifferanse på 5-6 grader, på vinteren kan det fort bli 30-40 grader på kalde dager.

Reduser støvbelastningen

Allergikere har mye å tjene på å slippe kraftig utlufting for å redusere en høy innetemperatur. Pumpene har også en luftrensende funksjon som gir mindre støvbelastning innendørs.

 

SB

You might also like

Varmepumpe 0 Comments

Varmepumpehus er viktig og har en lav pris

Skal du montere en varmepumpe som henter luft utenfra slipper du ikke unna utedelen. Utedelen har en svært viktig funksjon og må du må legge til rette for at den

Varmepumpe 0 Comments

Sjøvarmepumpe – for deg som bor ved sjø eller vann

Sjøvarmepumpe kan være en god oppvarmingsløsning. Forutsetningen er at boligen ligger i nærhet til sjø eller vann. Huset må ikke være plassert helt i vannkanten, det holder med at tomten

Varmepumpe 0 Comments

Jordvarmepumpe – god løsning for deg med stor tomt

Jordvarmepumpen er lik løsningene med berg- og sjøvarme. Varmefaktoren er også den samme og ligger på mellom 3 og 5. Du slipper å bore hull i grunnen, men en installasjon

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!